Wijkagenten opleiding
De politie is een informatie verwerkend bedrijf. Ze haalt informatie uit de samenleving, verwerkt die en levert op basis daarvan diensten aan de samenleving. In de moderne tijd wordt veel informatie via moderne media en data binnengehaald; vaak gaat dat zonder persoonlijk contact met de burgers in de samenleving.
Anderzijds is er bij de burgerij en de politie behoefte aan de persoonlijke ontmoeting waarin veranderende of opvallende zaken in een woon- of werkomgeving in vertrouwen met elkaar gedeeld worden omdat er iets “niet pluis” lijkt.
De wijkagent staat centraal in het lokale politiewerk en weet als geen ander wat er speelt in zijn wijk. “Kennen en gekend worden” Dat heeft te maken met kennis, inzicht en betrokkenheid. Door deel uit te maken van je wijk weet je trends tijdig te signaleren en erop in te spelen. Je netwerkpartners kunnen daar een rol bij spelen. Het vak van wijkagent vraagt om veel kennis, vaardigheden en wijsheid. Mogelijk is dit wel het meest geavanceerde vak van de politie.
Wat komt er bij kijken ?
- Hoe ontwikkel je een goed contact met de inwoners?
- Hoe ontdek je trends ?
- Kun je een structureel veiligheidsprobleem beschrijven in een plan van aanpak?
- Weet je wie je netwerkpartners zijn en wat ze doen?
- Ben je je bewust van je eigen positie in de wijk?
- Kun je zelf goed presenteren en adviseren?
- Hoe staat het met je persoonlijke ontwikkeling?
- Hoe maak je een gebiedsscan?
- De rol van sociale media
Je ziet wel dat bij het vak van wijkagent het nodige komt kijken. Dat is niet zo maar even. Frans Langhout is een van de grondleggers als het gaat om het vak van de wijkagent bij de Nederlandse politie. Zij zijn ook jullie docent voor deze opleiding. Daarnaast ontvangen de cursisten ook het boek searching downstream geschreven door Peter van Os en Frans Langhout.
De opleiding kan op locatie worden gegeven. Deze opleiding is ook beschikbaar voor buitengewone opsporingsambtenaren. Aantal studenten per klas 8 – 14. De maximale duur van deze opleiding is 10 weken. Waarvan 1 dag in de week van 09.00 – 12.00 en van 13.00 – 16.00. Inclusief studiemateriaal. Kosten 3.500,- p.p. De training wordt afgesloten met een eindopdracht waarmee een certificaat kan worden behaald.

Details van deze opleiding:
- Opleiding duurt totaal 10 dagen
- Voor minimaal 8 – 14 personen
Wilt u meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op.
Welke resultaten kun je verwachten
- Je weet wie je wanneer moet betrekken en hoe je dat het beste doet, zodat alle stakeholders tijdig geïnformeerd en betrokken zijn. Hierdoor voorkom je weerstand en zorg je voor een soepele samenwerking.
- Je krijgt direct inzicht in de grootste risico’s en weet hoe je deze kunt beperken, zodat je voorbereid bent op mogelijke uitdagingen en je project zonder onnodige vertraging verloopt.
- Je weet precies wat succes betekent voor jouw organisatie, waardoor je helder hebt welke resultaten je wil behalen en je gericht kunt sturen op de juiste prioriteiten.
- Je krijgt een concreet stappenplan dat je helpt om overzicht te behouden, zodat je precies weet wat er wanneer moet gebeuren en je geen belangrijke stappen mist.
- Je krijgt een quickscan van de impact van je plannen, zodat je direct ziet welke processen, teams en systemen aandacht nodig hebben en je meteen actie kunt ondernemen.
Wat krijg je
- Quickscan impact analyse
- Doelstellingen specificeren
- Implementatieplan
- Stakeholders identificeren
- Processen in kaart brengen
- Gebruikerstrainingen
- Communicatieplan opstellen
- Communicatieplan uitvoeren
- Requirements lijst opstellen
- Go-Live plan